Deze pagina gevonden via een zoekmachine? Ga dan hier naar Wilma's Spellen en Puzzels

Prijs: 7,50

Aantal op voorraad:  1

Sudoku - Het Bordspel - 999 Games (nieuw)

Art. Nr. 6987

Omschrijving:
Van alle varianten die momenteel op de markt zijn, is dit ongetwijfeld de beste. Met als auteur Reiner Knizia (een dokter in de wiskunde) kan je overigens niets anders verwachten.

Hoe slaagt Knizia erin om van een solitaire puzzel een spel voor 4 spelers te maken?
Heel eenvoudig:

Hij vertrekt van een blanco speelbord van 9 op 9 vakjes. Een set goudgekleurde kaartjes met de cijfers 1 tot 9 wordt over de speelvakjes verspreid zodat er in elke rij en in elke kolom precies 1 geel kaartje ligt. Dit vormt de startopstelling van de Sudoko-puzzel. Naast het speelbord liggen de overige 8 sets van negen cijfers verdekt klaar.

Wie aan de beurt komt, neemt een cijferkaartje, bekijkt het getal en probeert dit volgens de Sudokuregels op een leeg vakje te plaatsen. In elk vierkant van 3 op 3 mag elk cijfer maar 1 keer voorkomen en in elke rij en in elke kolom mogen de cijfers 1 tot 9 ook maar 1 keer staan.

De score wordt als volgt bepaald: de speler telt hoeveel andere kaartjes reeds in het vierkantje liggen en hoeveel andere kaartjes er in deze rij en kolom reeds voorkomen. Deze som bepaalt zijn score. Deze punten worden met een pion aangeduid op een scorebaan rondom het speelbord. Voor alle duidelijkheid: de cijferkaart die je net geplaatst hebt, telt niet mee.

Het komt er dus op aan om een plaats uit te kiezen waar je het meest aantal punten kan scoren. Het spel kent een gezonde dosis geluk. Wie op het juiste moment de juiste kaart trekt, kan heel veel punten scoren.

Als iemand een cijferkaartje plaatst waar het niet mag en de medespelers merken dit op dan wordt het kaartje uit het spel verwijderd (het gaat dus niet terug naar de voorraad) en de speler moet zijn beurt beeindigen zonder punten te scoren.

Kan de startpuzzel opgelost worden? In theorie wel, maar in de praktijk zal dit zelden gebeuren. Maar dat geeft niet. Het spel eindigt zodra iemand voor zijn getrokken kaartje geen geschikte plaats meer vindt. De speler die op dat moment de meeste punten scoort, wint het spel.

De rugzijde van het speelbord toont een Sudoku-variant van 6 op 6 vakjes die onderverdeeld worden in 6 rechthoekjes. Bij de junior-editie wordt niet met cijferkaarten gewerkt maar met afbeeldingen van 6 verschillende dieren. Ook deze variant speelt vlot maar heeft een groter gelukselement.

Wie dus dagelijks zijn Sudokuutje in de krant oplost en dit puzzelfenomeen eens wil uitproberen met meerdere spelers, moet niet twijfelen. Dit spelconcept speelt goed, daagt genoeg uit en biedt tot 4 spelers genoeg spanning om zoveel mogelijk punten te scoren.

Aantal spelers: 1 - 4

Leeftijd: vanaf 6 jaar

Spelduur: ca. 45 minuten

Inhoud:
- 1 dubbelzijdig speelbord
- 81 getallenfiches
- 36 dierfiches
- 16 rondefiches
- 4 scorepionnen
- spelregels

Spel is nieuw, nog in de plastic folie.Sudoku - Het Bordspel - 999 Games (nieuw) - 1
Sudoku - Het Bordspel - 999 Games (nieuw) - 2